2015. március 5., csütörtök

Legyen egyedi otthonod stílusa


Az IKEA Koncepció alapja az az eszme, hogy olyan lakberendezési termékeket kínáljanak, melyek megfizethetők az emberek többsége számára, nem pedig csak néhányuknak. Ezzel bárki számára elérhetővé teszik, hogy otthonaik lakberendezési megoldásai egyediek, divatosak és funkcionálisak legyenek egyben. Ezt a funkció, minőség, dizájn és érték kombinálásával érték el.  A koncepció mögött meghúzódó elvek, hogy az adott helyre, az oda funkcionálisan illő dizájnos bútorok és az ehhez társuló megfelelő, tartós színek domináljanak a kortárs belsőépítészeti trendek, lassan felülírják.  

2015-ben éppen ezeken a területeken várhatók viharszerű változások. A kortárs trendek ugyanis a nem hétköznapi textúrákra és az eklektikus, modern hangulatra szavaznak. Mindenütt elvárás egy kifinomultabb megjelenés, ami magába foglalja a luxus arany színeket, természetes textúrákat és egy finom, a múlt század közepére utaló modern felhangot. 

merész stílus bútor megoldások

Melyek ezek az úgynevezett "kifinomult" trendek 2015-ben?

Vessünk egy pillantást a legfőbb jegyeire.

Arany színek és világítótestek


1. 2015-ben a lakástulajdonosok már nem csak az ezüst vagy rozsdamentes acél szerelvényeket választják, hanem bátran szavaznak a különböző színekben kivitelezett kiegészítőkre, sokszor felbukkan a merész „minden legyen arany” belsőépítészeti ötlet is.

Ez sok extrém ötletben is megnyilvánulhat, ami valóságos „álomszerű” házakat hoz létre. A fürdőszobában például nincs mosdó, csak egy arany csaptelep, aminek a vize a padlón elhelyezett lefolyóba ömlik. Ilyen a tűz-víz kettőséget megjelenítő bronz-arany griffmadár lámpatest. Amennyiben igazán sokat szeretnél tudni az arannyal való bánásmódról, akkor erre a legjobb példa a szentpétervári Ermitázs. 

aranyszínű csap


Marhabőr, a nemes díszítő anyag


2. Kevés, sokkal kifinomultabb párosítás létezik, mint a marhabőr szőnyeg. A marhabőr ma is ideális, modern textúra, ami elérhető és esztétikus is egyben. A marhabőr teret hódít a párnák, takarók és még az illusztrációk területén is. A szakértők szerint rohamosan növekedni fog a választható színek és textúrák száma a hazai üzletekben is. Búcsút inthetünk a sima fehér falaknak, mert azokon merész színek és nyomtatott fali és bőrdíszítő elemek jelennek meg. 

marhabőr párna, takaró

Hódít a kék szín


4. Kék lesz a legnépszerűbb szín idén a lakberendezésben, mondja sok tervező. Az indigókék szín vagy mély sötétkék lesz az egyik legkeresettebb az idén, annak mély tónusai és természetes színárnyalatai, jól egészítik ki a föld színeket is. A tengerészkék dekorelemek, mint egy párna például, jól illenek ezekbe a terekbe. Természetesen a játékosság jegyében a kék színhez jól illenek az arany elemek, akár széklábakként is. 

kék szék, arany lábakkal

A modern, múlt század közepi stílus játékba hozása


5. Végül, de nem utolsósorban, a ma döntő véleményformáló vásárlók szívesen nyúlnak vissza gyermekkoruk emlékképeihez, berendezési tárgyaihoz, így újra felfedezik, és újra értelmezik az 1950-es, 60-as és az 1970-es évek stílusjegyeit. Azonban ehhez megfelelő szakértelem kell, és nagyon óvatosan kell azzal bánni, amikor beépítünk az otthonunkba, ilyen kiegészítőket. A legkönnyebb módon pontosan ezért az 1970-es évek kel életre az otthonokban. Ilyen elemek lehetnek a mustársárga faszék, a narancs és nyomtatott combo székek, de egy funkys tükör is.

Szóval 2015-ben legyen kifejezetten merész a lakberendezési ötleteivel és bátran használja ehhez a fentebb felsorolt 5 trendet, amivel nagyon érdekes hatásokat érhet el. 

funky tükör

2024 belsőépítészeti trendjei

 
2024 újra felfedezi a klasszikus és a luxus stílust, amit a sokoldalú funkcionalitás egészít ki. A kortárs stílusok számos művészeti ágban, így a belsőépítészetben is visszanyúlnak a klasszikus luxus irányzatokhoz. Ezt azonban derűvel, a kreatív újrahasznosítás technológiájával és sokoldalúságával teszi. Mindig is a modern belsőépítészeti trendek közé tartozott a klasszikus stílus továbbgondolása, a retro jegyek megőrzése és az ezzel párosuló modern tervezési ötletek. A tervezésben megjelenő trendet, a hagyományos és az új anyagok ötvözése, a friss díszítő színek használata, egzotikus motívumok, minták, más művészeti ágak részleteit alkalmazó, sokszor meglepő textúrák jellemzik.


fúziós stílus
2024-es fúziós stílus

A modern belső terekben, sokszor a kortárs design ötleteket aranyozott antik, bársony és selyem vagy faragott fa elemekkel kombinálják. Az eredetiséget és stílusosságot az ipari, fémes részletekkel való keveredés növeli. Ezekben a modern folyamatokban az a vágy tükröződik, hogy elevenen és emlékezetes módon, merész ötletekkel építse tovább a hagyományt és ebből személyes élettereket teremtsenek.

A legújabb színes dizájnok a kortárs divattervezés elemeit és a fogyasztói szokásokat hasznosítják. Így számos ponton megjelenik benne az innováció, a különböző stílusok keverése, a sokoldalúság és a váratlan megoldások.

Ennek egyik példája lehet, egy modern belső kialakítású tér létrehozása, az ennek megfelelő technikai és fény megoldásokkal, ugyanakkor korabeli bútorokkal, lámpákkal berendezve és ezeknek a bútoroknak a korához igazodó faldekoráció megjelenítésével.

A „Csináld magad” elve is sokszor felbukkan ezek között az ötletek között. A hagyományos anyagokat, formákat, nyomatokat és díszítő ötleteket, mint művészeti ecsetvonások egészíti ki, a saját ízlésvilágnak megfelelő kifejezetten harsogó színekkel, de kézzel kifestett szoba is. Az otthoni festés, grafitizés igazából a személyesség modern eszméit tükrözi.


A személyiség ünneplése különösen fontos szerepet kap a kortárs belsőépítészetben, mert ez derűt és sokoldalúságot sugároz. Ez az egyediség, az elbűvölően kidolgozott részletek, a kifejezetten díszes otthonok, irodák, közösségi terek és szállodák kivitelezésében jelenik meg. Ezek a modernen túli belsőépítészeti ötletek elegánsak és kifinomultak, miközben képesek bemutatni az egyéniséget, a kreativitást és az innovációt is.

Nézzük át mik is ennek a posztmodern irányzatnak a főbb jegyei:

Belsőépítészeti sítlusok


1.  A fúziós stílusok, - különféle stílusvilágok, anyagok keverése, megfelelő dekorációs ötletekkel kiegészítve. A friss és régi lakberendezési ötletek olyan fúziós stílust alkotnak, egyedi dekorációval kiegészítve, amely szinte minden alkalommal egyedi stílust teremt. Ezek az igazán kényelmes és érdekes életterek, amelyek összekötik a múltat, a jelennel, ehhez akár a jövőt tükröző futurisztikus megoldásokat alkalmazva is. Lágyan ívelt vonalak, organikus formák, természetes módon megjelenítve, amit lenyűgöző díszítéssel emelnek más régiókba. 

Mai konyhabútorok


2.  A modern utáni konyhabútorok is ezeket a trendeket követik. A konyhákban a fa, kő és fém, mint kifejezetten alapelemek, továbbra is népszerűek. Ám ezek sokszor a kidolgozottságukkal modern belsőépítészeti alapanyagokká válnak. Ilyen a különösen mesés rusztikus fa, a természetes világos fa, különböző egzotikus fafajták, de a színes festett fák is, amelyek ragyogó arany és bronzszíneket kapnak. Ezeket egészíti ki, mint kő az elegáns gránit és márvány. Ezek közül a fehér márvány lett a legfényűzőbb kő, amely meghatározza a leglátványosabb ízlésű belső tereket is. A fémeket elsősorban más anyagokkal kombinálva hoznak létre modern székeket, asztalokat, kanapékat, ágyakat, de lámpatestek is.  

A természetes anyagok, mint a kő, fa, fém és üveg, uralja a modern belső design trendeket. A környezetbarát kortársérzést és tervezést, a természeti elemek és belső színek, organikus formák és textúrák jelentik. A fa, fém, üveg mixet, így jól egészítik ki a bőrök, a szőtt kosarak, a fonott kiegészítők, a szokatlan textíliák, egzotikus díszítésekkel, mintákkal és ezek akár a terítőkben, a lámpaernyőkben is megjelennek. 

Háló és gyerekszobák


3. A szobáknál is a természeti színek a lágy pasztellek, krém-fehér tónusok dominálnak. Itt is újra feltalálják a klasszikus díszítő ötleteket, amihez kontrasztként kortárs modern megoldásokat és káprázatosan színes világot rendelnek. 


színes szoba
Klasszikus ötletek a szobákban

A színvilágban megtalálható ugyanakkor a hideg árnyalatú barna, kombinálva gránit szürke színárnyalatokkal, amihez trükkös zöld leveles színeket rendelnek, csodálatos, természetes díszítő elemeket alkotva így. A hideg színekkel szemben megtalálhatóak a mustár sárga és lila minden árnyalata, mély lila színtől a gazdag kéken át a rózsaszínekbe torkollva. 

Fürdőszobák 2024-ben


4. A fürdőszobákban is a természetes és organikus témák az uralkodóak. A vizes környezetnek megfelelően kialakított zöldterületek nagy ablakokkal és az üvegfal többféle megjelenése a jellemző. 2024-ben a zöld falak, beltéri medencékkel, a természet ihlette díszítések, minták, fényes anyagokból készült nyomatok nagyon jellemző stílusjegyek. Ez az, ami összehozza, a természet ihlette témákat a modern belső kialakítással. Ez eredményezi az organikus dizájnt, a virágos tapétákat a sok szobanövénnyel.

fürdőszoba és növények
Természetesség a fürdőszobában
A fürdőszobák berendezései is olyanok, hogy képesek legyenek megjeleníteni a virágok és növények harmóniáját. Kopjafaszerű törölköző tartók, a környezetbe integrált kaspók, rácsos térelválasztók. Mindezek szintén a környezetbarát filozófia kivetülései. Nem beszélve arról, hogy a szobanövények elhelyezése, ami annyira jellemző a skandináv otthonokra, egyike a legolcsóbb és nagyon szép megoldásoknak. Ezt egészítheti ki a modern fürdőszobákban a teret díszítő vintage stílus, arany tükör keretekkel, fehérre festett, fából készült bútorokkal.


Nappalik és más közösségi terek


5. A nappalikban sokszor megjelenik a retro stílus. A nappalikban izgalmas és friss kombinációkat hoz létre a rusztikus és retro stílus ötvözése. Ezek a nappalik kényelmesek, tele klasszikus és romantikus lakberendezési ötletekkel. A nappalikban és más, akár nagyobb közösségi terekben is a fekete-fehér geometrikus poszterek, krétarajzok és kézzel írt levelek, vagy ezek alteregójaként az ott lakók számára fontos szavak a falakra festve, mind a kortárs belsőépítész értelmezési mezejéhez tartoznak.

régi stílusjegyek újraértelmezése
6. Az újrafelhasználás és újrahasznosítás ötletei. A használt, vagy bolhapiacokon, régiségkereskedőknél felelt bútorok újrafelhasználása is egyre jobban teret hódít. Ezek a régi tárgyak a beléjük ivódott történetekkel hatalmas inspirációs források, mert lehetővé teszik a stíluskeverést a modern bútorokkal. Ez otthonunk számos helyén biztosítja az individualista és egyedi megjelenést.

 7. A sokoldalúság ünneplése. Összefoglalásul általánosságban elmondhatjuk, hogy a kortárs trendeknek megfelelően berendezett otthonokban, irodákban, közösségi terekben, dominálnak a dekorációk és az egyedi fénytechnikai megoldások. A belsőépítészeti ötleteket nagyban meghatározzák ezért a díszítő minták, amelyek főként természetes ihletettségűek, a szövet nyomatok, világos színek és pasztell tónusok sokféle árnyalata. A 2024-es belsőépítészeti törekvések fő célkitűzése továbbra is, hogy összekösse az embereket a természettel, ezért a természetesség kellemes és hívogató érzését jelenítse meg.

deszka borítás

A megbízható minőség

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Keresés a blogban

Kövess minket

Otthon dekorációs tanácsok, ötletek - Feliratkozás

* Kitöltendő mező

Népszerű Bejegyzések

Feliratkozom az aktuális Bútor belsőépítészeti Hírekre

* Kitöltendő mező
A blogban szereplő cikkeket felhasználni csak a blogra való hivatkozással lehetséges. Üzemeltető: Blogger.